Zomer in Stockholm: zwemmen, fietsen en kajakken
Gepubliceerd op: 18-07-2021

Stedentrips worden vaak gevuld met shoppen, horeca en musea, maar in de Zweedse hoofdstad kun je daarnaast ook uitstekend buiten spelen. De archipel van Stockholm bestaat uit 30.000 eilanden: sommige piepklein, rotsachtig en onbewoond, andere groen en versierd met Zweedse vakantiehuisjes.

Zwemmen bij het hippe Södermalm

Ook de stad zelf bestaat uit verschillende eilanden, waardoor er altijd wel ergens een plek is om een duik te nemen. Neem het eiland Södermalm, een populaire plek voor toeristen vanwege de leuke winkeltjes en hippe cafeetjes, maar er is hier veel meer te beleven.

In het westen van Södermalm ligt Hornstull, een wijk die de laatste jaren is uitgegroeid tot ‘hipster heaven’. Als het regent, ga je hier naar de toffe jaren veertig bioscoop Indio voor een cultklassieker of een koffie in het sfeervolle café. Maar in de zomer bruist het vooral buiten.

Drijvend terras

Vanaf half augustus vind je tegenover de bioscoop weer de Hornstull markt, waar tweedehands spullen, design, kleding, antiek en boeken verkocht worden. Uiteraard omringd door tal van foodtrucks. Rustig zitten doe je op het drijvende terras van club Debaser. In de zomer zijn hier concerten en er draaien vaak dj’s.

Lopend of fietsend in zuidelijke richting kom je langs het water nog meer fijne terrassen tegen en beland je vanzelf in park Tantolunden. Hier spreiden Stockholmers graag hun picknickkleedje of nemen ze een duik. Leuk is het ook om op een zomeravond een potje jeu de boules te spelen bij de Boulebar.

Södermalm, maar ook de rest van Stockholm, laat zich het beste op de fiets verkennen. Die kun je op verschillende plekken huren. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld vanuit Södermalm ook het eiland Långholmen nog even te verkennen.

Zomerrestaurant op gevangeniseiland

Långholmen was tot halverwege de jaren zeventig een gevangeniseiland, nu is de groene stadsoase een plek waar veel gewandeld en gezwommen wordt. Ook vind je hier een van de zomerrestaurants die Stockholm rijk is. Midden in de natuur wordt er bij ÖN gekookt én gegeten in de buitenlucht.

Ook op het eiland Djurgården zit een buitenrestaurant, dat tot eind augustus geopend is. Herbarium hoort bij Rosendal Trädgård en hier eet je zomerse gerechten bereid met producten uit eigen tuin. De rest van het jaar zit je goed in het tuincafé, waar ze naast een goede lunch ook heerlijke kaneelbroodjes verkopen.

Groen eiland vol musea

Djurgården behoorde ooit tot het Zweedse koningshuis, nu is het groene eiland een plek van recreatie voor zowel inwoners als toeristen. Het populaire pretpark Gröna Lund zit hier, net als een hele reeks aan musea; van openluchtmuseum Skansen tot het fantastische Vasamuseum, waar je een geconserveerd 17e eeuws schip van alle kanten kunt bewonderen.

De musea zijn allemaal lopend te bereiken. Met de fiets ontdek je ook de rest van het eiland. Zelfstandig of met een fietstour

Vanuit Stockholm een excursie maken naar de eilandengroep is makkelijk én zeer de moeite waard. Rederij Waxholmsbolaget vaart naar veel eilanden. Vaxholm is populair, want snel te bereiken.

Ook het idyllische Grinda is een heerlijk dagtripje en fans van de misdaadserie Morden i Sandhamn reizen natuurlijk af naar Sandhamn, waar heel wat welgestelde Zweden een vakantiehuisje hebben.

Met boot naar museum

Wie natuur met cultuur wil combineren gaat met de boot naar het moderne kunstmuseum Artipelag. Tijdens de boottocht van anderhalf uur vaar je met een negentiende-eeuws schip een mooie route door de archipel. 

Tip: vergeet niet de beeldenroute rondom het museum, een permanente tentoonstelling waarbij de kunstwerken opgaan in de bosrijke omgeving. En neem ook hier – net als de Zweden zelf – een zwembroek mee naar toe. 

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Visit Sweden naar Stockholm. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Ga naar de bron