We willen isoleren, maar de wachttijden lopen op
Gepubliceerd op: 12-10-2021

De gasprijs schiet omhoog en ook elektriciteit wordt duurder. Hoog tijd dus om te kijken of je je huis nog wat beter kunt isoleren, zodat je wat kunt besparen op je energiekosten. Maar je bent niet de enige die dat denkt.

Je kunt het natuurlijk groot aanpakken. Zo kun je spouwmuren isoleren, of je dak of vloer isoleren. Maar voordat je huis geïsoleerd is gaan daar nog een maand of twee of drie overheen als je het laat doen. En die wachttijden zullen snel oplopen, denkt de branche.

‘Veel vraag’

“We verwachten dat de stijgende energieprijzen tot een ongekende toename van het aantal isolatieopdrachten zal leiden”, zegt Piet-Jan Dijkstra, voorzitter van Venin, de Vereniging van erkende isolatiebedrijven.

Van oudsher stijgt de vraag naar isolatie als het stookseizoen begint, maar nu al is er sprake van een stijging van 10 procent van de vraag naar isolatie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dus zonder seizoenseffect, aldus Dijkstra. De grote toename verwacht hij als consumenten de afrekening van hun energieleverancier krijgen, dat is dus begin volgend jaar.

“Normaal verdubbelen rond deze tijd de aanvragen voor isolatie, maar nu de gasprijs zo stijgt is zelfs sprake van een vervijfvoudiging, dat is echt wel bijzonder”, voegt Rick Takkenkamp, van isolatiebedrijf Takkenkamp Groep daar aan toe.

‘Gebrek aan personeel’

Probleem is volgens Dijkstra dat bedrijven uit de branche kampen met ‘een structureel gebrek aan vakbekwaam personeel’.

De meeste vraag is traditioneel naar spouwmuur- en vloerisolatie, aldus Dijkstra. Dat zijn namelijk goedkoper dan dak- en glasisolatie. “Maar de laatste weken ontloopt de vraag naar die vier soorten isolatie elkaar niet veel.”

Gamma: vraag is verdubbeld

Het makkelijkst is natuurlijk om zelf tochtstrips en radiatorfolie aan te brengen. De vraag daarnaar is verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, zegt Laurens Miedema, woordvoerder bij Intergamma, het bedrijf achter Gamma en Karwei bouwmarkten.

“De vraag naar radiatorfolie is het meest gestegen, we hebben heel veel meer moeten bestellen”, aldus Miedema. Bij Gamma neemt de vraag toe sinds begin deze maand, aldus Miedema. Dat is net rond de tijd dat de hogere prijs van gas en elektriciteit meer in het nieuws kwam. 

Praxis zegt wel dat er een wat hogere vraag is, maar of er ook een toename is ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, daar heeft het bedrijf nog geen cijfers over.

Ga naar de bron