Veganistische landbouw, het kan | We eten minder vlees | En eerste Wikihouses bewoond
Gepubliceerd op: 9-06-2021

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Groente en fruit diervrij? Niet echt, vindt akkerbouwer Joost van Strien. Er wordt vaak dierlijke mest gebruikt om de planten te laten groeien. Hij begon te experimenteren met maaimeststoffen van bloemen en planten. Inmiddels is zijn voedselproductie volledig diervrij en kreeg hij in mei als eerste boer in Nederland het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk. “Dit is financieel rendabel”

Maak vlees 1 tot 3 procent duurder, dan gaan mensen vanzelf minder vlees eten. Die oproep doen 50 wetenschappers en D66-coryfee Jan Terlouw in een brief die aan informateur Mariëtte Hamer is gestuurd. De brief komt op dezelfde dag dat uit CBS-cijfers blijkt dat veel Nederlanders het vlees al laten staan.

In Almere wordt vandaag de eerste wijk ter wereld geopend met huizen die zijn gebouwd met hulp van een 3D-zaagmachine en gratis beschikbare ontwerpen op internet. De bewoners van de eerste drie Wikihouses nemen vandaag hun intrek, de overige 24 huizen zijn nog in aanbouw. De bewoners schroeven alles zelf in elkaar, een huis is dus een groot IKEA-bouwpakket, maar dan met 50.000 schroefjes.

Zit er de komende jaren loonsverhoging in, hoe staat het met de kans op een vaste baan? Vakbonden voeren vaak moeizame onderhandelingen met de werkgevers, maar uiteindelijk moet er toch ergens een handtekening onder gezet worden. FNV vertelt in een presentatie hoe de vlag er tot nu toe bij hangt.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op ‘Meer’, selecteer ‘Meldingen’ en klik bij ‘Economie’ op ‘Alle nieuwsalerts’

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Passagiers van KLM die door overmacht hun vlucht missen, hoeven niet meer fors bij te betalen om de rest van hun reis alsnog te maken. Jarenlang moest dit wel bij de vliegmaatschappij, maar na druk van de Consumentenbond heeft het bedrijf haar beleid aangepast. Je hebt nog wel bewijs zoals een doktersbriefje nodig.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Je betaalt de hoofdprijs voor een bezemkast in Amsterdam en het wordt nog gekker. Woningen zullen ook dit jaar flink duurder worden, denkt de Rabobank. 

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Vastgoedadviseur CBRE Nederland moet een ontslagen bestuurder ruim 865.000 aan afkoopsommen betalen. Rudolf de Boer kreeg zijn congé omdat hij bleef tegensputteren bij een reorganisatie, waarbij hij zijn plek in de top zou verliezen.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • It’s alive. Deze microscopisch kleine dieren waren 24.000 jaar bevroren door de Siberische permafrost maar leven nog.
  • We schreven al dat Crocs hotter dan hot waren en nu zijn er ook stiletto-Crocs van het luxe modehuis Balenciaga. 
  • Ahhh, deze kudde met olifanten doet even een tukje en de beelden zijn vertederend.
  • Ok dan. Viola Holt denkt dat ze magnetisch is geworden nadat ze met iemand in contact is geweest die is gevaccineerd tegen het coronavirus.
  • Wat een joekel! De botten van deze dino werden in 2006 al gevonden, maar nu pas is duidelijk dat het om de grootste dinosaurus van Australië gaat. 

Fijne dag!

PS: Nederland komt sterker uit de crisis dan de meeste andere landen. Het kabinet verdient een pluim, schrijven deze 2 economen. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Ga naar de bron