Van Afghaanse ministerspost naar maaltijdbezorger: ‘Een baan is een baan’
Gepubliceerd op: 28-08-2021

Al aan het einde van vorig jaar vluchtte Sadat naar de Oosterburen, dus nog ver voor de machtsovername door de taliban. 

In de Oost-Duitse stad werkt hij voor Lieferando, de Duitse dochter van Just Eat Takeaway. Zijn geld verdient hij de afgelopen maanden met het bezorgen van maaltijden.

Meningsverschillen

Hij verliet de Afghaanse regering vanwege meningsverschillen. Met de mensen rondom de president kon hij het niet meer vinden, zegt hij in gesprek met persbureau Reuters. “Ik hoop dat andere politici hetzelfde pad volgen, door met het publiek samen te werken in plaats van zich alleen maar te verstoppen.”

Zijn nieuwe baan leverde hem wel de nodige kritiek op in zijn thuisland. In Afghanistan begrepen ze niet dat hij na een ministerspost koos voor het bezorgen van maaltijden. 

Op zijn beurt begrijpt Sadat de kritiek van hen niet. Een baan is een baan, zegt hij. “Ik heb niets om me schuldig over te voelen.”

Toekomst

De voormalig minister koos voor Duitsland, omdat dat land er economisch sterk voor staat. En de Duitsers gaan een leidende rol spelen in de telecom- en IT-sector, denkt hij.

Een sector waar hij met al zijn ervaring graag in zou werken. Maar zelfs met zijn cv komt hij in Duitsland moeilijk aan de bak. 

De diploma’s in IT en communicatie leverden hem geen baan op. Reden: hij spreekt de taal nog niet. Daarom studeert hij elke dag vier uur lang Duits, voor hij maaltijden gaat bezorgen voor Lieferando.

Aangenomen

Die nieuwe baan lijkt trouwens te lukken. Jitse Groen, ceo van Just Eat Takeaway, zegt op Twitter dat ze ‘heel erg trots zijn om hem in het bedrijf te hebben’. “We hopen hem werk te kunnen geven in de communicatie of de technische afdeling, als hij het accepteert.”

Of de bezorger voor de baan wil gaan, is niet bekend.

Ga naar de bron