Toeristen terug op Tenerife: nog stil in het zuiden, gezellig in het noorden
Gepubliceerd op: 12-06-2021

Sinds 15 mei is het voor Nederlanders weer mogelijk om veilig naar Tenerife en de andere Canarische eilanden te reizen. De eilanden kregen code geel en na terugkeer is een test en thuisquarantaine niet langer verplicht. Toch loopt het niet direct storm: eind mei zitten de vliegtuigen maar halfvol.

Winterbestemming

“Tenerife is als bestemming vooral populair in de winterperiode en de schoolvakanties”, legt een woordvoerder van Transavia uit, de maatschappij die het hele jaar door direct op het eiland vliegt. Transavia zag het aantal boekingen vanaf half mei zeker toenemen, maar het gaat lang niet zo hard als die andere ‘gele’ Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza.

Op Tenerife is vooral in het zuiden – in toeristenoorden als Los Christianos en Playa de las Américas – te merken dat de toeristenstroom nog op gang moet komen. Dit deel van het eiland staat vol grote hotelblokken, die in zomermaanden populair zijn bij Britten. Maar voor hen is geheel Spanje nog code oranje, dus het is stil op straat.

Wachten op toeristen

Ongezellig stil, want veel winkels en hotels zijn dicht. De eigenaresse van een supermarktje naast een gigantisch resort vertelt dat er vrijwel niemand is. “We zijn nu vooral aan het wachten. We hopen dat het vanaf juli weer echt op gang komt.”

Dat gevoel van leegte en treurigheid verdwijnt zodra je het zuiden achter je laat. Een uurtje noordwaarts ligt het fotogenieke kustdorpje Garachico, dat te bereiken is via een indrukwekkende reeks haarspeldbochten. Normaal is het hier in mei en juni laagseizoen en sluit boetiekhotel San Roque, gevestigd in een prachtig achttiende-eeuws herenhuis, zelfs even haar deuren.

Spanjaarden, Fransen en wat Duitsers

Maar nu zijn ze gewoon open. “We zijn al zo lang dicht geweest. Al het jaarlijkse onderhoud hebben we al gedaan”, vertelt de eigenaresse. Bovendien willen ze aankijken wat er nu staat te gebeuren: komen de toeristen terug? De weekenden zijn in ieder geval al behoorlijk druk, omdat de Spanjaarden zelf hun kans schoon zien en graag een romantisch weekendje weg boeken.

Wat verder opvalt, is dat hier een ander soort toerist opduikt. Geen zon, zee en zuipen, maar mensen die graag met een rugzak op het eiland willen verkennen. Of op een pittoresk pleintje aan de tapas gaan. In het noorden van Tenerife lopen naast Spaanse toeristen nu relatief veel Fransen en Duitsers rond. Nederlands hoor je er nog weinig.

Dwars door de wolken rijden

Bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park El Teide staat de parkeerplaats voller dan verwacht. De toeristen die er zijn, duiken graag de natuur in. Geen vreemde keuze, want het landschap rondom vulkaan El Teide is spectaculair en wie Tenerife bezoekt mag dit niet missen. 

De rit omhoog is dwars door de wolken, waarna je via een groene strook vol bijzondere planten naar een surrealistisch maanlandschap rijdt. Het Nationaal Park, wat in ‘normale’ jaren het drukst bezochte park van Spanje is, is een paradijs voor wandelaars. 

Wie liever door stadjes struint, gaat naar de hoofdstad Santa Cruz en het eraan vastgeplakte San Cristobal de la Laguna, aan de noordoost kant van het eiland. Hier is het levendig op straat. Niet de leegstand die je in het zuiden treft, maar volle terrasjes waar de Spanjaarden op het goede leven proosten.

Hier is het juist nu, zonder de drukte, fijn rondlopen door de kleine straten, langs witte kerkjes en bomen vol felgekleurde bloemen. Een eiland dat leeft, maar niet onder de voet gelopen wordt. Met een beetje mazzel schaft de Spaanse overheid de mondkapjesplicht in de buitenlucht deze of volgende maand af. Dan is het vakantiegevoel compleet.

Ga naar de bron