Tips voor bij het doen van belastingaangifte
Gepubliceerd op: 10-03-2023

Het doen van belastingaangifte is voor veel mensen een lastige opgave. Je bent er niet dagelijks mee bezig, maar toch is het belangrijk om alles zeer goed in te vullen. Voor veel van onze cliënten doen wij als bewindvoerder, mentor of budgetcoach de belastingaangifte. Een klein gedeelte van de mensen die een budgetcoach hebben, pakken dit zelf op. Voor hen (en alle andere mensen) hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de belastingdienst goed!

Je (vooraf ingevulde) gegevens hoeven niet altijd te kloppen. Zo kan het zijn dat u een deel van de hypotheek niet voor de woning heeft gebruikt. Bij je belastingaangifte is alleen aftrekbaar het deel dat je nodig hebt voor de woning. In sommige gevallen dien je dit dus handmatig aan te passen.

Samen aangifte doen met je partner

Doe jij samen met je fiscale partner aangifte? Maak slim gebruik van de mogelijkheid om inkomsten te verdelen, het zogenaamde verdeelscherm. Dit is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Met de verdeelmogelijkheid aan het eind van de aangifte kun je het programma automatisch laten berekenen hoe jullie zo min mogelijk belasting betalen.

Kijk naast de hypotheekrente ook naar andere aftrekposten

De hypotheekrente wordt door de fiscus voor je ingevuld. Soms zijn er ook andere aftrekposten die je kunt opvoeren. Zoals ziektekosten, studiekosten, goede doelen en meer. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor speciale voeding, extra beddengoed en kleding, diëten en acupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door jou apart verzekerd zijn.

Maak kopieën van aftrekposten

De belastingdienst controleert regelmatig 1 of meerdere aftrekposten. Als ze om een onderbouwing vragen, dien je deze aan te leveren. In de kluis van MijnGeldzaken.nl kun je alles veilig bewaren zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Woning gekocht of hypotheek overgesloten?

Ook deze bijkomende kosten kun je aftrekken. Zoals bijvoorbeeld de hypotheekbemiddelaar of de notariskosten. Bij de belastingdienst kun je zien welke kosten dit zijn. Heb jij je hypotheek overgesloten? Het kan zijn dat je niet alle hypotheekrente mag aftrekken. Check deze tool van de belastingdienst om dit na te kijken.

Hulp nodig bij het doen van belastingaangifte?

Onze budgetcoaches kijken graag met je mee en zorgen ervoor dat jij je administratie weer op orde krijgt. Veel mensen vinden dit lastig en daarom denken we graag met je mee. Onze budgetcoaches bieden je graag de helpende hand. Lees hier meer over onze budgetcoaching of kom langs bij onze vestigingen in Assen of Stadskanaal voor een vrijblijvende afspraak.