‘Starters op de woningmarkt lenen vaak veel te veel’
Gepubliceerd op: 2-09-2021

Tussen de 20 en 40 procent van de starters op de huizenmarkt die een huis willen kopen lijken een hogere hypotheek te hebben dan strikt genomen verantwoordelijk is volgens de wettelijke norm, aldus de AFM.

Financieel kwetsbaar

Vooral voor starters kunnen de gevolgen groot zijn als zij te veel lenen, omdat zij financieel kwetsbaarder zijn, aldus de AFM. Zo hebben zij veelal geen grote financiële buffers. 

Zij lenen tussen de 50.000 en 70.000 euro meer dan verantwoord is. Maar niet in alle gevallen is de hypotheek ook echt te hoog, omdat geldverstrekkers soms van de norm mogen afwijken. Dat is onder meer het geval als er geld wordt geleend om een woning te verduurzamen.

Studieschuld

Bovenop de hypotheek die geregeld te hoog is, komt dat kopers hun studieschuld niet opgeven. In 2018 had 40 procent een studieschuld en de AFM vermoedt dat 10 procent van hen deze niet meldde aan de hypotheekverstrekker, terwijl dat wel verplicht is.

Volgens recent onderzoek zou het probleem inmiddels groter zijn, aldus de AFM.

Meer gekocht op krediet

Daarnaast had in 2018 bijna 20 procent van de starters een krediet, voor bijvoorbeeld een auto. Omdat deze groep ook vaker een hoge hypotheek afsluit, nemen zij extra risico’s, aldus de AFM.

Deze zegt wel dat dit probleem nu wat kleiner lijkt, omdat de leennormen voor dat soort kredieten vorig jaar en dit jaar strenger zijn geworden.

‘Meer kunnen lenen stuwt de huizenprijzen’

Inmiddels doet de AFM onderzoek naar de naleving van de leenormen voor hypotheken. De AFM waarschuwt ook voor het geven van meer financieringsruimte aan starters. Dat drijft alleen maar de huizenprijzen op, als het aanbod hetzelfde blijft, aldus de AFM.

Dat leidt er dan weer toe dat het voor starters nog lastiger wordt om een huis te kopen en zij nog meer geld zullen moeten lenen.

Ga naar de bron