Schiphol nog zwaar geraakt door corona: verlies 163 miljoen
Gepubliceerd op: 27-08-2021

Dat verlies is wel een stuk minder dan de 249 miljoen euro die in dezelfde periode van vorig jaar werd verloren. Als Schiphol Group geen steun van de overheid in de vorm van de NOW-regeling had ontvangen, dan was het verlies nog hoger uitgekomen: op 258 miljoen euro. 

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die vanochtend bekend werden gemaakt.

Nog altijd zijn het coronavirus en daarmee de reisbeperkingen van grote invloed op de gang van zaken. De omzet kwam uit op 257 miljoen euro. Dat is 34 procent minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar toen er tot medio maart nog nauwelijks invloed was van corona.

Schiphol Amsterdam

Er waren op Schiphol zelf, verreweg de belangrijkste luchthaven van Schiphol Group, 5,6 miljoen passagiers. Dat is 57 procent minder dan in de eerste helft van 2020. Er startten en landden bijna 26 procent minder toestellen. Die waren dus ook nog veel minder goed gevuld dan vorig jaar.

Op Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport was de daling van het aantal passagiers met respectievelijk 75 procent en 80 procent nog veel groter.

Minder sterk herstel in 2021

Het aantal passagiers van Schiphol zelf zal dit jaar een stuk lager uitvallen dan eerder gedacht. Gerekend wordt nu op tussen de 21 en 28 miljoen passagiers. Eerder werd nog uitgegaan van 27 à 37 miljoen passagiers.

Ter vergelijking: over 2019, het laatste hele jaar zonder corona, waren er nog in totaal 71,8 miljoen passagiers.

Het totaal aantal passagiers voor Schiphol Group als geheel zal op zijn vroegste pas in 2024 weer op het niveau van 2019 uitkomen.

 

Ga naar de bron