Rust en ruimte op het platteland van Zuid-Frankrijk
Gepubliceerd op: 25-10-2021

Rijdend door een heuvelachtige landschap doemt uit de mist plots een kasteel op. Het is een magisch plaatje, waarbij je fotograferende toeristen langs de kant van de weg verwacht, maar het handjevol andere auto’s dat passeert, wordt bestuurd door lokale bewoners, wiens mond niet meer open valt bij dit aanzicht.

Slow tourism

Het kasteel van Najac is gelegen in het dunbevolkte Aveyron, een van de dertien departementen – vergelijkbaar met wat wij provincies noemen – van Occitanië. Dit gebied leent zich uitstekend voor ‘slow tourism’, waarbij je als toerist niet gehaast een lijstje highlights afvinkt, maar de tijd neemt om het lokale leven te ervaren.

Occitanië werkt aan een strategie om dat langzame, meer bewuste toerisme te bevorderen, vertelt Sophie Pirkin, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme in de regio.

Duurzame strategie, huiverige ondernemers

“In het verleden promootten we vooral de plekken die al bekend zijn. Nu proberen juist de focus te leggen op streken die minder toeristen trekken”, vertelt Pirkin. Een ontwikkeling die tijd nodig gaat hebben, want de toeristische sector moet nog wennen aan het idee.

Sommige ondernemers zijn huiverig en zien het als een risico op inkomstenverlies. “Dat zijn de ondernemers die gewend zijn aan veel toeristen. Zij verdienen in de drukke zomermaanden genoeg voor het hele jaar en zitten niet te wachten op spreiding”, legt Pirkin uit.

Ook touroperators zijn gewend om hun klanten langs de grote trekpleisters te loodsen, zoals het monumentale Romeinse viaduct Pont du Gard. “Die kijken je dan toch gek aan als je een andere route voorstelt.”

Maar verandering is nodig en de eerste stappen zijn gezet. “De kentering is al voelbaar.” Want tegenover de tegenstribbelaars staan ook veel ondernemers die graag meewerken aan een duurzame sector.

Eetbare planten

Voor de toerist zelf is het geen straf om de geijkte plekken over te slaan, maar juist het gemoedelijke platteland van Zuid-Frankrijk te ontdekken. Bijvoorbeeld door op pad te gaan met wildplukker Michaël van Les Jardins de l’instant Végétal.

Tijdens een leerzame wandeling sta je dan te knabbelen aan paardenbloemblad en vertelt hij welke planten nog meer eetbaar zijn. Leuk is ook dat de dorpsbewoners enthousiast groeten en graag even een praatje maken.

Met het mandje geplukte planten – die hij ook levert aan sterrenrestaurants – ga je vervolgens iets lekkers klaarmaken. Een woordje Frans spreken is wel fijn, want zoals het een Fransman betaamt, is Michaëls Engels nogal beperkt.

Biodynamische wijn

Wie de Franse taal niet rijk is, maar wel graag meer wil weten over lokale producten, is altijd welkom voor een proeverij bij wijndomein Chateau de Mayragues in de aangrenzende provincie Tarn. Wijnboer Duncan Geddes – half Schots, half Frans – praat met veel passie en een vleugje Schotse humor over de biodynamische wijnteelt.

Het familiebedrijf is één van de 120 onafhankelijke wijngaarden in de Gaillac wijnregio, waarvan er inmiddels vijftig biologisch werken en dat aantal groeit. Simpelweg omdat de vraag naar biologische producten toeneemt.

Ook worden de ondernemers zelf steeds bewuster. “De kennis over biologisch en biodynamisch telen neemt toe en dat merk je”, zegt Geddes.

Niet alleen wijnboeren zijn bezig met duurzaamheid. Uit een rondvraag aan ruim 70.000 bedrijven in de toeristische sector van Occitanië kwam naar voren dat veel hoteliers en restauranteigenaren open staan voor aanpassingen.

Van foie gras tot seizoensgebonden en vegetarisch

“Vaak willen ze wel veranderen, maar weten ze niet hoe. Daarom geven we nu gerichte workshops met concrete informatie en handvaten hoe ondernemers hun bedrijf duurzamer kunnen maken”, vertelt Pirkin.

Dat gaat stapsgewijs. Zo heeft een vegetariër op het platteland van Occitanië wisselende ervaringen. In deze regio, waar traditionele vleesproducten zoals foie gras nog erg populair zijn, staan op lang niet elke menukaart interessante vegetarische opties. 

Een fijne verrassing is Amapola Kitchen waar ze werken met seizoensgebonden producten en vegetarische hoogstandjes op tafel zetten. Dit kleine restaurant is te vinden in Albi, de hoofdstad van Tarn.

Unesco werelderfgoed

In de oude binnenstad van Albi struin je door mooie straatjes, die op de lijst van Unesco werelderfgoed staan. Verplichte kost is de kathedraal, één van de grootste bakstenen gebouwen van Europa. Van buiten oogt het sober, maar eenmaal binnen verrek je je nek starend naar het prachtig beschilderde plafond. 

Wat opvalt is dat ook hier nergens sprake is van grote drukte, waardoor je je als bezoeker meteen minder opgejaagd voelt en de tijd kunt nemen om de omgeving in je op te nemen. Of dat nou in een kathedraal is, op de boerenmarkt of nippend aan een lokale wijn.

Stokbrood onder de arm

Precies dat gevoel hoopt de regio bij toeristen op te roepen: Niet in hoog tempo knallen langs de trekpleisters of in het hoogseizoen hutjemutje op het strand, maar op het gemakje door pittoreske dorpjes. Met een stokbrood onder de arm, een stinkkaasje in de tas en een kasteel op de achtergrond. 

Hoe kom je er?

Met de auto is het zo’n twaalf uur rijden vanaf Utrecht.

De meest duurzame manier van reizen is met de trein:
Eerst met de Thalys naar Parijs, dan met de (zeer basic) nachttrein naar Toulouse, waar je voor de verdere rondreis een auto kunt huren. 

 

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Destination Occitanie naar de provincies Tarn, Tarn-et-Garonne en Aveyron. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.Ga naar de bron