RTL betaalt ex-topman ontslagpremie van 2,4 miljoen
Gepubliceerd op: 24-06-2021

Woordvoerder Oliver Fahlbusch van het mediabedrijf bevestigt de betaling tegenover RTL Z.

RTL Group is het moederbedrijf van RTL Nederland, dat begin deze week aankondigde te fuseren met Talpa van John de Mol. Het televisieconcern is ook actief in onder meer Duitsland, België en Frankrijk en boekte vorig jaar een omzet van ruim 6 miljard euro.

Plotseling vertrek

In 2017 kreeg de Nederlander Bert Habets de leiding over RTL Group, na eerder tien jaar leiding te hebben gegeven aan RTL Nederland. In april 2019 vertrok hij opeens van de een op de andere dag.

Het plotse vertrek leidde tot een geruchtenstroom in de mediawereld. Zo suggereerden diverse media dat zijn vertrek mogelijk te maken had met een fraude bij de Amerikaanse dochter Stylehaul, die RTL tientallen miljoenen had gekost.

De precieze redenen voor Habets’ exit zijn nooit openbaar geworden. Officieel stelde RTL Group dat Habets ‘om privéredenen‘ was gestopt. “Ik moest veel heen en weer reizen en wilde juist meer aandacht schenken aan het thuisfront, aan mijn kinderen”, zei hij zelf later in een interview.

‘Zaken uitzoeken’

Dat verklaarde niet het plotselinge karakter van het afscheid. Ook opvallend was dat de aandeelhouders van RTL Group – driekwart is van de Duitse uitgever Bertelsmann – Habets tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2019 geen décharge wilden geven.

Décharge is een juridische term waarmee aandeelhouders formeel goedkeuring verlenen aan het beleid van bestuurders over het afgelopen jaar. Dat is vrijwel altijd een standaardprocedure, maar in het geval van Habets moesten er nog ‘bepaalde zaken worden uitgezocht‘. Meer details gaf RTL daar destijds niet over.

Langdurige onderhandelingen

Eveneens opmerkelijk was het, dat de zaak een jaar na Habets’ exit nog steeds niet was afgedaan. Uit de notulen van de aandeelhoudersvergadering in 2020 blijkt dat hij uiteindelijk wel décharge over 2018 kreeg, maar een deal over zijn afkoopsom was er nog steeds niet.

Nu, dus ruim twee jaar na zijn vertrek, wordt pas bekend dat Habets een forse vertrekpremie heeft ontvangen. RTL Group spreekt van een ‘vrijwillige vergoeding in de context van zijn exit als ceo’ van 2,4 miljoen euro.

Grote afkoopsom

Het is de vraag waarom Habets, die suggereerde uit eigen beweging te zijn vertrokken, uiteindelijk toch zo’n grote afkoopsom heeft gekregen.

De formulering die RTL kiest, lijkt aan te geven dat de betaling niet is afgedwongen door contractuele verplichtingen of een rechterlijke uitspraak. Woordvoerder Fahlbusch van RTL wil dat niet toelichten.

Ook wil hij niet zeggen waarom het zolang duurde voordat er een deal was over de vertrekpremie, en hoe de hoogte ervan is berekend. “Begrijp dat we geen verder commentaar geven over dit onderwerp.” 

Nieuwe klussen

Ook Habets gaat niet inhoudelijk op vragen in. Volgens hem is de vertrekpremie geen gevolg van een rechterlijke uitspraak. “Partijen zijn tot een convenierende oplossing gekomen. Vertrek was uit eigen beweging. Verder valt er niets over te melden”, laat hij per WhatsApp weten.

De 50-jarige ex-topman van RTL is sinds vorig jaar weer actief in de mediawereld. Zo ging hij aan de slag bij videoplatformbedrijf TradeCast, waarvan hij ook aandeelhouder werd.

Ga naar de bron