Paradijselijke strandjes en Nederlandse glamping op eiland Brač
Gepubliceerd op: 10-07-2021

Brač is een van de Dalmatische eilanden, gelegen voor de kust van Split. Het is de grootste van de eilanden, maar niet de bekendste. Dat is buureiland Hvar, dat bekend staat als luxe partyeiland en waar beroemdheden als Brad Pitt, Beyoncé en Tom Cruise al eens hun jachten aanmeerden.

Luxe versus landelijk

Op het gebied van toerisme liep Brač in het verleden achter de feiten aan, vertelt Ruud Peeten, eigenaar van reisbureau Yugotravel. “Dat is pas sinds de laatste jaren flink in ontwikkeling. Waar Hvar voor de luxe uitstraling gaat, kiest Brač voor het familiegevoel en de sfeer van het landelijke leven.”

Voor Peeten de ideale plek om zijn boutique camping Nono Ban te beginnen. Een kleine glamping, waar maximaal vijftig gasten kunnen verblijven in luxe tenten. Elk seizoen wordt de camping gerund door een ander Nederlands stel, dat wel een zomer zo’n buitenlands avontuur wil.

Gerund door Limburgers

Dit jaar staan Limburgers Jolijn en Sjors aan het roer. Zij zei haar baan op, hij heeft een sabbatical. Peeten startte dit voorjaar samen met ze op, maar werkt nu weer fulltime aan het reisbureau en laat de camping met een gerust hart aan hen over. “Ik heb het in goede handen achtergelaten.”

Nono Ban is populair onder Nederlandse gezinnen. “In een normaal jaar hebben we zestig procent Nederlanders. Dit jaar zijn het er meer vanwege de omboekingen van vorig jaar”, vertelt Peeten.

De campinggasten staan met een kwartiertje rijden op landtong Zlatni Rat, de trekpleister van het eiland. Dit bijzonder gevormde kiezelstrand is de drukst bezochte plek op het eiland. Mooi, maar massaal. Een plek waar je kunt parasailen en waar voor kinderen een springparadijs in zee ligt.

Minder druk, maar niet minder mooi zijn de baaitjes die je overal langs de kust van Brač tegenkomt. Als je met de auto de kustweg volgt, ontdek je altijd wel een verrassend plekje.

Azuurblauw water

Het strand van Murvica is favoriet bij Peeten. Niet ver van Zlatni Rat, maar wat minder makkelijk bereikbaar, waardoor er aanzienlijk minder mensen zijn.

Ook in de baai van Lovrečina waan je je in het paradijs: azuurblauw water en een houten steiger, waar in de ochtend ook nog schaduw te vinden is. Geen overbodige luxe, want het kwik stijgt hier in de zomer al snel boven de dertig graden.

Naast zon, zee en strand heeft Brač ook een mooi binnenland vol olijfgaarden. “Met overal stapels stenen ertussen, die het resultaat zijn van generaties lang steentjes op een hoop gooien om het land vrij te maken”, vertelt Peeten.

Voor hem is Brač het mooiste van de Dalmatische eilanden. “Hier is de meeste natuur. Zeker buiten het seizoen, kun je hier mooi wandelen en mountainbiken”, vertelt Peeten, die met zijn reisbureau ook veel actieve vakantie organiseert en zo het eiland leerde kennen.

Van antropologie naar reisbureau

Peeten studeerde antropologie, specialiseerde zich in de zuidwestelijke Balkan en studeerde af op Montenegro. “Maar er was natuurlijk weinig vraag naar antropologen die alles van Montenegro weten”, vertelt hij lachend, “Dus zo ben ik in het toerisme beland.”

Eerst een paar jaar als berggids in de Balkan en later volgde het reisbureau. “Dat is een beetje uit de hand gelopen, want dat doe ik inmiddels al twaalf jaar.”

Het viel Peeten op dat hij op Brač niet het soort campings zag waar hij zelf van houdt: kleinschalig en leuk voor het hele gezin. Dankzij contacten die hij al op het eiland had, is die camping er toen gekomen.

Lam aan het spit

Met een klein zwembad, een grote openbare keuken en een schaduwrijk loungehoekje met picknicktafels en hangmatten. Elke zondag wordt daar voor gasten een barbecue georganiseerd. “Zo leren mensen elkaar wat kennen en dat maakt de rest van de week meteen gemoedelijker.”

Op het eiland wordt sowieso veel gegrild: een lokale specialiteit is lam, die in vrijwel elke konoba (Kroatisch voor taverne) op het menu staat. “Soms zie je zo’n heel dier aan het spit. Het ziet er een beetje barbaars uit, maar ik vind het wel lekker,” zegt Peeten.

Ook zijn er natuurlijk Kroatische wijnen te proeven op het eiland. Een fijne plek daarvoor is Stina Winery, direct aan de boulevard in de gezellige badplaats Bol. Met uitzicht op zee en een lokale wijn voor je neus, zit je hier prima.

Mooiste dorp van het eiland

Naast Bol verdienen ook de kustplaatsjes Milna en Pučišća een bezoek. Milna heeft een grote haven en van hieruit kun je met catamaran trips naar de andere eilanden maken. 

Pučišća is zonder meer het mooiste dorp van Brač. “Zeker als je meer van de geschiedenis weet”, zegt Peeten. Voordat toerisme een grote bron van inkomsten was, stond Brač bekend om haar witte kalksteen dat in paleizen en overheidsgebouwen in heel Europa terug te vinden is.

Sprookjesachtige aanblik

In het fotogenieke Pučišća speelt kalksteen een grote rol. “In het dorp zit een steenhouwerijschool, waar leerlingen met deze steen leren werken”, vertelt Peeten. Maar het is vooral de sprookjesachtige aanblik van het witte dorp waar bezoekers verliefd op worden. En een plek waar je nog relatief rustig kunt rondlopen. 

Dat sterren als Brad Pitt en Beyoncé Brač nog niet ontdekt hebben, is voor ons gewone stervelingen dus eigenlijk alleen maar goed nieuws.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Croatian National Tourist Board naar Brač . De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Ga naar de bron