Oververhitte woningmarkt zorgt voor afhakers: ‘Over tien jaar weer’ 
Gepubliceerd op: 8-07-2021

Het woningaanbod verschraalt, huizenprijzen stijgen nóg sneller en harder én er zijn minder woningen verkocht. De cijfers over het tweede kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn niet mals.

“We wonen nu in een sociale huurwoning in de wijk Leidsche Rijn”, vertelt hij vanuit de speeltuin waar hij met zijn tweeënhalfjarige zoontje zit. Je moet wat, als je geen eigen tuin hebt, vindt hij.

Het liefst zou hij een eengezinswoning betreden met zijn vriendin, maar dat zit er niet in. “Ik werk als leidinggevende in een supermarkt en mijn vriendin werkt in de kinderopvang. We kunnen een hypotheek van 250.000 euro krijgen.” 

Te weinig aanbod

Al sinds de geboorte van zijn zoon zoeken hij en zijn vriendin naar een nieuwe woning. Maar zonder succes. “Voor onze prijsklasse is er gewoon geen aanbod, op dertig kilometer van waar we nu wonen.”

Van Gog heeft nagedacht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dat heeft volgens hem vanwege het krappe aanbod weinig zin. “Er zijn gewoon geen huizen. En als er een keer iets tussen zit, en we bellen naar een huis dat op Funda komt, zijn alle bezichtigingen al volgepland.”

Op zich zitten ze er nog prima bij, vindt Van Gog. Hun appartement is tachtig vierkante meter en heeft drie slaapkamers. “De vorige bewoners hebben een extra slaapkamer gemaakt door de woonkamer kleiner te maken.” 

Gezinsuitbreiding op pauze 

Roel en zijn vriendin wachten bewust nog met een tweede kind. “Eigenlijk wil je meer ruimte in huis, en een tuin.” Hij denkt nu over de aanschaf van een stacaravan. “Dan kunnen we in het weekend daarheen, en dan heeft hij lekker de ruimte”, zegt hij wijzend naar zijn zoontje.

Echt serieus is het plan nog niet. “Voor een stacaravan ben je ook al gauw 25.000 euro kwijt. En wil je dat geld dan uit het budget voor de koopwoning halen”, vraagt Van Gog zich hardop af. 

Op Funda kijkt Roel nauwelijks meer. “Soms nog even vijf seconden, want je hoopt toch dat het lot uit de loterij erbij zit. Maar eigenlijk nooit. Ik kijk over tien jaar wel weer.” 

Ga naar de bron