Nederlandse startup haalt 2,6 miljoen op voor wereldprimeur: kweekleer
Gepubliceerd op: 9-07-2021

Een klein stukje kweekleer is er al. Drie jaar geleden wist Mark Post, de man die eerder als eerste ter wereld een gekweekte hamburger ontwikkelde, ook de eerste paar centimeter gekweekt leer te maken.

De wetenschapper achter de snelgroeiende startup Mosameat was benaderd door oud-topman en bestuurder Stef Kranendijk en Rutger Ploem, voormalig commercieel directeur bij een leerlooierij. Of hij naast kweekvlees niet ook kweekleer zou kunnen maken?

Cellen van een koe

Dat zou moeten kunnen, was de conclusie van Post. Het kweken van collageen, de basis van leer, was wel wat anders dan het kweken van spieren en vet. Maar de basis is hetzelfde: je hebt slechts een paar cellen nodig van een koe, in dit geval van de koeienhuid, en voegt allerlei voedingsstoffen toe. Dankzij celdeling zou vervolgens een dun laagje leer moeten ontstaan.

Misschien was het zelfs eenvoudiger. Bij vlees moet je immers ook de juiste smaak weten te ontwikkelen. Dat is bij gekweekt leer niet zo.

Wereldprimeur

En het is gelukt. Het eerste stukje leer, zo groot als een 2 euromunt, is gemaakt. Naar eigen zeggen hadden de drie mannen achter startup Qorium daarmee een primeur: het eerste stukje prototype kweekleer ter wereld.

De eerste geldschieters zijn nu binnen. Hoofdinvesteerder Brightland Venture Partners, waar onder meer DSM, de Rabobank en de overheid achter zitten, heeft samen met een anonieme biotechinvesteerder 2,6 miljoen euro neergelegd.

Kweekleerfabriek

Met het opgehaalde geld willen de ondernemers het leer verder ontwikkelen. Over twee jaar moet de eerste paar schoenen of tas af zijn. Liefst voor een bekend merk als Nike, Louis Vuitton of Adidas. “Daarna gaan we de markt op om nog meer geld op te halen. Eerst zo’n 20 miljoen voor een pilotfabriek. Daarna 60 tot 100 miljoen voor een grotere fabriek.”

Is dat niet iets te ambitieus? Het is haalbaar, zegt Kranendijk. “Mosameat heeft eerder ook 70 miljoen opgehaald. En er is een enorme vraag naar dit type leer.”

 

Kalfsleer

Kranendijk en zijn partners richten zich vooral op de wat duurdere modemerken en de auto-industrie, die nu vaak kiezen voor het luxe kalfsleer. Volgens de ondernemer willen ze daar maar wat graag overstappen naar duurzaam leer, maar veganistisch leer is nog niet zo sterk en flexibel als echt leer. Gekweekt kalfsleer zou dus een uitkomst kunnen zijn.

Naar eigen zeggen is de startup in gesprek met onder meer Louis Vuitton, Hermes, Ecco, Nike en Audi. In 2026 wil de ondernemer de eerste schoenen van kweekleer in de etalage zien staan. “En de auto-industrie wil misschien wel eerder.”

Minder strenge regels

Anders dan bij kweekvlees, is gekweekt leer geen voedsel en hoeft het bedrijf dus door minder hoepels van de overheid te springen. Wel zijn er eisen vanuit klanten die alleen voldoende flexibel en sterk leer zullen willen kopen. Het leer moet dus nog wel flink doorontwikkeld en verbeterd worden.

De belofte is groot. Met een paar koeiencellen is straks 100.000 vierkante meter leer te maken, zegt Kranendijk. Daarmee wordt een hoop klimaatschade voorkomen, zo is het idee. Koeien stoten een hoop methaan uit en hebben veel voer en grond nodig. De voetafdruk van een kweekleerfabriek is vele malen kleiner.

Koeien

Maar is die belofte wel fair? Als iedereen overstapt op kweekleer, maar mensen blijven wel net zo veel vlees eten en melk drinken, gaan er net zo veel koeien en kalveren naar de slacht.

Kranendijk ziet echter meerdere trends samenkomen. Hoewel de veeteelt de komende jaren, vanwege de bevolkingsgroei, waarschijnlijk nog zal toenemen, zou technologie die groei op termijn nog wel eens kunnen dempen.

Vegantrend

Naast kweekleer is immers ook kweekvlees in opkomst. Ook de markt van vegetarische en veganproducten groeit hard. “Die ontwikkelingen zijn unstoppable“, stelt Kranendijk. Samen kunnen ze op termijn zorgen voor minder veeteelt en een kleine voetafdruk, stelt de mede-oprichter.

Een nadeel van ontwikkelingen die unstoppable zijn: ze worden opgepakt door anderen. In Amerika is al een concurrent opgestaan: Vitrolabs. Maar dat doet niks af aan Kranendijk’s enthousiasme. “De markt voor kweekleer is gigantisch en het zal me niks verbazen als Elon Musk straks ook met ons in gesprek wil.”

Ga naar de bron