Naar de uni? Bij deze studies is je salaris het hoogst
Gepubliceerd op: 11-11-2021

Met de beperkte openingstijden voor de horeca is het studentenleven misschien iets minder aanlokkelijk dan voor de coronacrisis, toch kan voor eindexamenleerlingen geen kwaad om zich alvast te oriënteren op een studie, aldus de makers van de Keuzegids Universiteiten 2022. 

Want de inschrijvingstermijn voor het nieuwe collegejaar sluit weliswaar pas eind april, voor sommige studies moet je loten. En voor die numerus-fixusstudies sluit de aanmeldtermijn al halverwege januari. Dat is bijvoorbeeld van belang voor wie tandheelkunde wil gaan studeren, want voor die opleiding moet je loten. 

Cashen met geneeskunde

Dat is wel bij meer studies het geval, omdat het aantal aanmeldingen ieder jaar weer het aantal studieplekken overtreft. Bij tandheelkunde heeft dat zeer waarschijnlijk niet alleen te maken met de voorliefde om gaatjes te vullen en tandplak te verwijderen. 

De studie voert net als vorig jaar opnieuw de ranglijst ‘hoogste maandsalaris’ aan, ruim boven geneeskunde. Een gemiddelde tandarts, die overigens vaak als zzp’er werkt, strijkt maandelijks bijna 5500 euro op, bruto. 

Het gaat bij het maken van een studiekeuze natuurlijk niet alleen om wat je later gaat verdienen, want werkplezier is voor veel mensen minstens net zo belangrijk. Of misschien wel belangrijker.

Liefde voor het vak

Dat geldt zeker voor wie interesse heeft in archeologie, culturele antropologie of taalwetenschap. Deze studies bungelen onderaan als het gaat om het gemiddelde maandsalaris van afgestudeerden. 

Eindexamenkandidaten die de kans op een baan belangrijk vinden kunnen de alfastudies ook maar beter links laten liggen, blijkt wel uit de top tien van studies waarvan de meeste onlangs afgestudeerden een baan hebben van minstens twaalf uur in de week. 

Arbeidsmarkt smeekt om rekenwonders

Net als in de lijst van hoogste salarissen wordt ook deze top tien gedomineerd door studies waar je plat gezegd goed voor moet kunnen rekenen. Van alle afgestudeerde ingenieurs en notarissen heeft 98 procent bijna direct na de studie een baan. 

Helemaal kansloos ben je overigens niet als je een taalstudie doet, melden de makers van de Keuzegids. Vanwege de tekorten in het onderwijs kun je met een studie Duitse cultuur en taal zo in het onderwijs aan de bak.

Moeizame carrièrestart

En omgekeerd is een bètastudie lang niet altijd een garantie op het snel vinden van een baan. In de top tien van studies waar relatief veel afgestudeerden niet direct een baan hebben, staat bijvoorbeeld ook farmacie. Bij de studie politicologie heeft bijna een kwart van de studenten moeite om werk te vinden na de studie, blijkt uit het onderzoek. 

Voor de komende vijf jaar verwachten de makers van de Keuzegids dat de baankansen voor studies in de technische richting (elektrotechniek en werktuigbouwkunde) het beste perspectief bieden op een baan.

Wie graag recht of psychologie, sociale en maatschappijwetenschappen wil gaan studeren moet hopen dat de arbeidsmarkt flink is veranderd in 2026. Deze studies scoren ronduit slecht als het gaat om baankansen. 

Ga naar de bron