KLM wil dat ongevaccineerde piloten en stewardessen zich registeren
Gepubliceerd op: 14-09-2021

Ongevaccineerde crewleden moeten dit melden bij KLM Health Services. Die geeft de informatie vervolgens door aan de planningsafdeling, meldt het bedrijf. Personeel dat niet is gevaccineerd zal niet worden ingezet op vluchten naar landen ‘die inreiseisen stellen waaraan zij niet voldoen’.

Registratie reisrestrictie

De registratie is volgens KLM niet veel meer dan de werkwijze van het bedrijf voor personeel dat reisbeperkingen heeft om ‘persoonlijke, visum- of gezondheidsredenen’. Ook dan krijgt personeel een reisrestrictie achter zijn of haar naam, waar de planningsafdeling rekening mee kan houden. 

De leidinggevende van de betreffende piloot of steward krijgt het niet te weten, belooft KLM. Wat de consequenties zijn als iemand zich niet meldt en vervolgens een land niet inkomt omdat hij geen vaccinatiebewijs kan laten zien, is onduidelijk. Het bedrijf reageert niet direct inhoudelijk op vragen van RTL Z.

In Trinidad & Tobago geldt vanaf 16 oktober een vaccinatieplicht voor crewleden van vliegtuigmaatschappijen. En er zullen meer landen volgen, verwacht KLM. Het bedrijf heeft signalen dat Canada ook gaat eisen dat vliegtuigpersoneel is gevaccineerd. De maatschappij is net weer gaan vliegen naar dat land. 

Roosterproblemen

Personeel dat vanwege de registratie niet mee mag op bepaalde vluchten, gaat KLM proberen in te roosteren op vluchten waar geen inreisbeperkingen gelden. “Maar naarmate meer landen inreiseisen gaan stellen, kan dit leiden tot grote operationele problemen voor KLM”, aldus het bedrijf. 

Dat komt ook omdat het bedrijf bang is voor een vaccinatieplicht in landen waar het overheen vliegt. Ook dan kan de vaccinatieplicht voor KLM gelden, voor het geval dat een vliegtuig in de problemen komt en een noodlanding moet maken. 

Ga naar de bron