Kabinet belooft steun voor bedrijven, maar nog geen 100 procent compensatie
Gepubliceerd op: 13-11-2021

Ondernemers zijn volgens Rutte steeds ‘ruimhartig’ gecompenseerd voor hun omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. “Dat is ook nu weer de bedoeling.” Maar hij zegt ‘geen 100 procent garantie’ te kunnen geven dat zij al hun schade vergoed krijgen.

Volgende week duidelijkheid

De uitwerking van de nieuwe steun zal volgende week bekend worden gemaakt, meldt de RVO op zijn site. “Het is niet zo dat we dit al dagen hebben klaarliggen”, verklaart Rutte waarom er nog geen duidelijkheid is. 

De steun zal lijken op de eerdere steunpakketten van de overheid, gaf hij aan tijdens de persconferentie waarop de strengere maatregelen bekend werden gemaakt. Vermoedelijk doelde hij daarmee op de loonsteun via de NOW en de TVL-regeling, geld voor ondernemers om vaste lasten te kunnen blijven betalen. 

‘Ondernemers dragen de last’

Deze steun gaat ondernemers niet ver genoeg, omdat zij vinden dat zij moeten opdraaien voor de problemen in de zorg. “Ondernemers en hun medewerkers dragen nu de last van een gebrekkige zorgcapaciteit, een te late uitrol van de derde prik en een geringe vaccinatiegraad onder specifieke doelgroepen”, aldus een woordvoerder van werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties eisen daarom van het demissionaire kabinet dat de schade voor ondernemers ‘volledig wordt vergoed’. Vooral de horeca voelt zich benadeeld, omdat zij de deuren de komende drie weken om 20.00 ’s avonds moeten sluiten. 

Ga naar de bron