IMF: versneld mondiaal vaccinatieprogramma levert 9 biljoen dollar op
Gepubliceerd op: 24-05-2021

Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag in een rapport over de aanpak van coronacrisis. Daarin waarschuwt de instelling, die zich inzet voor financiële stabiliteit, voor de enorme kloof die is ontstaan tussen rijkere en armere landen bij de beschikbaarheid van vaccins. 

Want om de pandemie te beteugelen moet volgens het IMF tegen het einde van dit jaar minstens 40 procent van de wereldbevolking door middel van een coronavaccinatie zijn beschermd tegen het coronavirus. Halverwege 2022 moet dat zeker 60 procent zijn.

Enorme verschillen

Maar de laatste cijfers tonen hoe groot de verschillen zijn. Eind april was minder dan 2 procent van de bevolking van Afrika gevaccineerd, terwijl 20 procent in Europa en zelfs 40 procent in de Verenigde Staten al een eerste coronaprik gehad heeft gehad.

Om die kloof te dichten is geld nodig. Het IMF schat de kosten voor een versneld wereldwijd vaccinatie- en testprogramma in op zo’n 50 miljard dollar (omgerekend zo’n 41 miljard euro) nodig.

Die investering moet worden betaald door de welvarende G20-landen, andere overheden en ontwikkelingsbanken, en zou de mondiale economie naar schatting 7,4 biljoen euro opleveren – waarvan 40 procent naar de meest ontwikkelde economieën zou voortvloeien.

‘Beste rendement ooit’

Waarschijnlijk het beste rendement dat deze landen in de moderne geschiedenis kunnen behalen, aldus IMF-directeur Kristalina Georgieva, waarmee bovendien vele levens gered worden. “We weten inmiddels allemaal dat er geen duurzaam einde is aan de economische crisis als niet eerst de gezondheidscrisis wordt opgelost”, zei Georgieva op een conferentie in Rome.

Allereerst zullen landen die nu grotendeels gevaccineerd zijn hun overtollige vaccins via het internationale Covax-programma moeten doneren aan landen met een tekort. Het IMF schat dat in 2021 zo zeker een miljard doses kunnen worden gedoneerd, zelfs als landen de voorkeur blijven geven aan hun eigen bevolking.

Ga naar de bron