IKEA geeft transgender personeel betaald verlof om van geslacht te veranderen
Gepubliceerd op: 29-10-2021

Personen die van geslacht willen veranderen, kunnen gedurende een periode van tien jaar in totaal 24 weken verlof opnemen voor medische en niet-medische behandelingen, laat FNV weten. Ze krijgen dan doorbetaald en hoeven zich niet ziek te melden of bijzonder verlof op te nemen.

Een deel van de IKEA-medewerkers vroeg om het verlof voor geslachtsverandering, zegt FNV-bestuurder Daniëlle Wiek. “In Nederland zijn veel cao’s nog gericht op de traditionele man-vrouwverhouding.”

Niet uitsluiten

Volgens Wiek wil de vakbond in de toekomst ook andere cao’s inclusiever laten worden. “We worden ons er steeds meer van bewust dat de man-vrouwrelatie bij lange na niet volledig is. Het is jammer dat we op deze manier nog heel veel mensen uitsluiten”, zegt ze.

De nieuwe cao loopt van 1 oktober dit jaar tot en met 31 augustus volgend jaar. Medewerkers krijgen ook een loonsverhoging van 40 eurocent per uur en de mogelijkheid meer uren te werken.

Rolmodel

In 2018 was Amsterdam zijn tijd vooruit: de gemeente besloot destijds dat ambtenaren die van geslacht wilden veranderen, met betaald verlof konden gaan. Daarmee wilde de gemeente een rolmodel zijn voor andere organisaties.

Ga naar de bron