‘Huizenopkoper Blackstone omzeilt door truc belasting in Nederland’
Gepubliceerd op: 25-09-2021

Volgens de krant zijn de woningen die Blackstone bezit in in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ondergebracht in aparte bedrijfjes en die maken weer onderdeel uit van bedrijven in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey. 

De winsten vallen in bedrijven in die landen, waar de belastingen laag zijn. Daar staat tegenover dat de bedrijven in Nederland op papier verlies lijden, door rentelasten over leningen die ze hebben bij bedrijven van Blackstone in Luxemburg. Daardoor hoeven ze in ons land nauwelijks of geen belasting af te dragen, aldus de Volkskrant.

Dat scheelt de Belastingdienst miljoenen aan vennootschapsbelasting, aldus de krant. Daarnaast zou Blackstone door de constructie meer geld kunnen neerleggen voor Nederlandse woningen dan concurrenten.

Omstreden

Blackstone is omstreden, in Nederland en ook daarbuiten. Vorige maand meldde Blackstone dat het in Amsterdam zo’n 330 woningen had die leeg stonden, zei wethouder Rutger Groot Wassink van Wonen. Dat zorgde voor onrust, omdat veel mensen moeilijk aan betaalbare woonruimte kunnen komen.

In steden als Barcelona en Kopenhagen leidde huizenaankopen door Blackstone ook tot protesten, omdat het huurders slecht zou behandelen en alleen maar op uit zou zijn om de huur te verhogen, schreef het Financieele Dagblad vorig jaar.

In Nederland is Blackstone mede bekend doordat het bank NIBC overnam.

‘Structuren consistent met andere beleggers’

In een reactie zegt Blackstone dat het niet juist is dat het geen belasting betaalt in Nederland. “Blackstone houdt zich volledig aan de Nederlandse wetgeving en betaalt alle toepasselijke belastingen, waaronder inkomsten-, BTW-, onroerend goed- en arbeidsbelasting. De structuren die Blackstone gebruiken zijn consistent met andere institutionele beleggers over de hele wereld.”

Blackstone zegt in de afgelopen vijf jaar meer dan 4 miljard euro te hebben geïnvesteerd in haar Nederlandse vastgoedportefeuilles, verdeeld over kantoren, logistiek, horeca, woningen en retailactiva. Het zegt er trots op te zijn “dat we meer dan 3.200 mensen in Nederland en 400 mensen in Luxemburg in dienst hebben, waarmee Blackstone bijdraagt aan de lokale economische groei in beide landen.”

Ga naar de bron