Gehackt VDL NedCar hoopt productie volgende week te hervatten
Gepubliceerd op: 8-10-2021

Vanwege een grote cyberaanval op VDL in de nacht van woensdag op donderdag is de productie bij NedCar donderdag en vrijdag stilgevallen. In de locatie in Born worden tot 2023 de BMW X1 en verschillende modellen van Mini gebouwd.

Chiptekorten

VDL zegt dat het ‘fantastisch’ zou zijn als donderdag de band bij NedCar weer gaat rollen. Vanwege de aanhoudende chiptekorten was er voor maandag, dinsdag en woensdag sowieso toch al geen productie gepland bij NedCar, laat hij weten. De reguliere productie stond gepland voor donderdag en vrijdag. 
 

Er is volgens VDL nog steeds geen zicht op de aard van de cyberaanval. Hij wilde ook niet zeggen of er losgeld is geëist door de hackers. “Er is niks veranderd ten opzichte van donderdag.” VDL doet nog onderzoek, daarbij geholpen door een cybersecuritybedrijf.

Geen e-mails

Door de hack werden de onlinesystemen uitgeschakeld waardoor het voor medewerkers zelfs niet mogelijk was om e-mails te sturen. En omdat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, troffen de problemen ook de productie. Veel medewerkers uit de productie werden dan ook naar huis gestuurd. 

De VDL Groep bestaat uit 105 bedrijven, die allemaal hinder hebben ondervonden van de computerkraak. Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers in negentien landen. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Ga naar de bron