G7-top in Brits badplaatsje | Banken zuchten onder antiwitwaskosten
Gepubliceerd op: 11-06-2021

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De grote G7-top trapt af. In het nietige Britse badplaatsje Carbis Bay komen de leiders van grote industrielanden bijeen. Met op de agenda: de historische – maar nu al betwiste – belastingdeal voor multinationals, de erbarmelijke verdeling van coronavaccins in de wereld, en niet te vergeten: de beladen nieuwe rol van de Britten na brexit.

Minstens een miljard euro. Dat is wat Nederlandse banken alleen al in ons landje per jaar uitgeven om witwassers en financiers van terreur te stoppen. Terwijl bankfilialen in rap tempo gesloten worden en duizenden banen verdwijnen, zijn bij de jacht op criminele activiteiten van klanten liefst tienduizend bankmedewerkers betrokken, blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Na vijf jaar plannen én vijf jaar bouwen zijn de Marker Wadden een feit. De vijf eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer weer opleeft. Recreanten zijn ook nadrukkelijk welkom, zij het op beperkte schaal. “Het is echt een privilege om daar te mogen overnachten.”

Onze economie op rapport. Nederland is ondanks alle malaise die de coronacrisis met zich meebrengt al een tijdje ‘superkredietwaardig‘. Deze triple-A status is een belangrijk signaal voor investeerders. Straks een kersverse kredietbeoordeling door Moody’s.

Rijden we straks allemaal op waterstof? Dat het in ieder geval prima kan, tonen de knappe koppen van onze technische universiteiten aan. Zij racen vanmiddag tegen elkaar om het efficiëntst met zelfgebouwde waterstofstadsauto’s op een circuit in Noord-Brabant.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Bij de failliete seksshops van erotiekondernemer Erwin Cok (geen grap) op de Amsterdamse Wallen is een voorraad seksartikelen klaarblijkelijk in rook opgegaan. Nu kun je grinniken, maar het ‘speelgoed’ is opgeteld liefst 350.000 euro waard.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een brede lach op het gezicht van ondernemer Jitse Groen van Takeaway. Hij zet zijn felbegeerde eerste stap op de Amerikaanse markt nu de overname van maaltijdbezorger Grubhub akkoord heeft van diens aandeelhouders. Bij concurrent Uber zijn ze minder blij.

En dit heb je misschien gemist: Ook zo’n hoofdpijn gekregen van even een abonnement opzeggen van een krant, tijdschrift of loterij? Dat kan kloppen, ze maken het je doelbewust zo lastig mogelijk. En dus grijpt waakhond ACM in.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. Grote vervuiler China vergroent in razend tempo, maar dat zorgt wel voor grote binnenlandse problemen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Ga naar de bron