Elon Musk voor rechter: ‘Belangenverstrengeling bij miljardendeal’
Gepubliceerd op: 12-07-2021

In 2016 koopt Tesla voor 2,5 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) SolarCity. De fabrikant van zonnepanelen past perfect bij het bedrijf, zo is de redenatie. De deal is een ‘no brainer‘ volgens Musk. Hij belooft dat het onderdeel gaat bijdragen aan de winst.

Dat SolarCity is opgericht door zijn neven (Peter en Lyndon Rive) speelt niet mee met de keuze, ook niet dat hij de grootste aandeelhouder van de onderneming is én de voorzitter. Althans, dat zegt Musk.

Bedrogen

De overname (volledig betaald met aandelen Tesla) gaat door, maar wordt geen succes. Ook de belofte dat Tesla zonnepanelen gaat integreren in auto’s wordt niet waargemaakt. Aandeelhouders voelen zich bedrogen en eisen een schadevergoeding. Ze vinden dat Musk zijn positie bij Tesla heeft misbruikt, om zo zijn neven uit de brand te helpen.

Die mogelijke schadevergoeding kan een gigantische kostenpost worden voor Musk. De eisers willen dat hij de overname persoonlijk terugbetaald, plus de eventuele aandelenwinst. Dat komt volgens persbureau Reuters neer op het astronomische bedrag van minimaal 2,6 miljard dollar.

Onder ede

Vorig jaar augustus schikten alle directieleden van Tesla in de zaak. Er ging 60 miljoen dollar naar beleggers, zonder dat de directeuren daarbij schuld bekennen. Enige persoon die weigerde te schikken is Musk zelf.

De rechtszaak begint vandaag. De man achter Tesla zal dan, onder ede, getuigen over de overname. Volgens hem is de deal nog steeds gerechtvaardigd.

Ga naar de bron