Dit voorjaar vier keer meer vliegtuigpassagiers dan vorig voorjaar
Gepubliceerd op: 3-08-2021

In het tweede kwartaal van dit jaar reisden 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog geen miljoen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De coronamaatregelen en reisrestricties zorgden er toen voor dat de reissector volledig instortte.

Sector krabbelt op

In 2019 verwerkten de Nederlandse luchthavens nog bijna 18 miljoen passagiers in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 2,1 miljoen passagiers vervoerd, dus de luchtvaartsector krabbelt langzaam op.

De meeste reizigers vlogen dit voorjaar van en naar een Spaanse bestemming. Het ging om 593.000 passagiers, ruim 15 procent van het totaal. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 7 procent van het aantal luchtvaartpassagiers. Er gelden nog altijd strenge reisbeperkingen voor Nederlanders die naar de VS willen vliegen.

Vrachtverkeer

Het vrachtverkeer is inmiddels hersteld van de coronacrisis. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van vorig jaar met een derde toe tot 456.000 ton. Dat is ook meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019.

De meeste luchtvracht wordt al jaren verhandeld met Azië, vooral met China. Dat is door de coronacrisis niet veranderd.

Ga naar de bron