Deal gesloten over schade blokkeerschip Suezkanaal 
Gepubliceerd op: 23-06-2021

Afgelopen weekend zou een Egyptische rechter uitspraak doen in de kwestie, maar de eigenaren van het schip kwamen kort voor de zitting met een nieuw compensatievoorstel. Daarop werd besloten de beide partijen nog wat meer tijd te geven om verder te praten.

Bedrag niet bekend

Hoeveel geld er nu precies is geboden, is niet naar buiten gebracht. De SCA zou eerder om een vergoeding van meer dan 916 miljoen dollar (767 miljoen euro) hebben gevraagd, maar zei later genoegen te nemen met 550 miljoen dollar.

De Japanse eigenaar van de Ever Given zou al eens 150 miljoen dollar compensatie hebben geboden. Maar volgens de SCA was dat niet voldoende om de kosten te dekken voor het mislopen van vaartarieven, schade aan het kanaal en kosten voor mankracht en materiaal bij het bergen van het schip.

350 schepen geblokkeerd

Door het vastlopen van het containerschip ontstonden er aan weerszijden lange files van schepen die niet door de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee konden. Meer dan 350 schepen moesten wachten, een deel besloot om Afrika heen te varen.

Ga naar de bron