Coronaproof op pad: ontdek nieuwe plekken in Maastricht
Gepubliceerd op: 24-05-2021

Nu we voorzichtig weer op pad mogen en de terrassen ons welkom heten, lonkt een weekendje Maastricht. In de meest zuidelijke stad van ons land, die ooit begon als een Romeinse vesting, hangt een unieke sfeer. Lopend over de Servaasbrug waan je je in het buitenland.

Veel bezoekers duiken vanaf de brug rechtstreeks de winkelstraten in of ploffen neer op het Vrijthof, maar slenteren door een drukke binnenstad is in deze coronatijd natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien mis je dan veel leuke delen van Maastricht, die het ontdekken waard zijn.

Zo krijg je in het Sphinxkwartier een andere kant van Maastricht te zien. Deze ongepolijste wijk, die tegen het centrum aan ligt, was vroeg het industriële hart van de stad. Nu wordt er nieuw leven in de oude fabriekspanden geblazen.

Borrelen op dak van oude sanitairfabriek

Aan een kleine binnenhaven, het Bassin genaamd, vind je verschillende terrassen en in de monumentale elektriciteitscentrale van de oude Sphinxfabrieken is een bioscoop en mooi restaurant gevestigd.

Niet te missen is het gigantische Eiffelgebouw, waar sanitairfabrikant Sphinx tot begin deze eeuw nog toiletpotten, tegels en wastafels fabriceerde. In de Sphinxpassage is een vrij toegankelijke, vaste tentoonstelling die vertelt over dat verleden.

Leuk is het ook om de wijk te verkennen met een uitgestippelde wandeling. Liever lui dan moe? Op het dakterras van Bold, bovenop het Eiffelgebouw, kun je met een borrel in de hand de boel van bovenaf bestuderen.

Een andere leuke wijk is Wyck, gelegen tussen het station en de Servaasbrug. In de sfeervolle straatjes zijn leuke winkeltjes zoals conceptstore Verwondering en kledingzaak Nina’s Boutique

Bier aan de Maas

Ook kun je in Wyck in de wereld van de Maastrichtse bieren duiken. Bij Brouwerij Bosch werd sinds halverwege de 18e eeuw tot 1970 bier gebrouwen. Het gebouw, dat de status heeft van industrieel erfgoed, is nog volledig intact. Een bezoek kan enkel met een rondleiding, die wordt gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Dat is overigens pas mogelijk bij de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen. 

In de tussentijd kan er volgens eeuwenoud recept gebrouwen bier gedronken worden bij het proeflokaal van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer, dat beschikt over een uitstekend terras aan de Maas. 

Dan is er nog het Jekerkwartier, vernoemd naar riviertje de Jeker dat langs de Frans ogende straatjes kronkelt. De oude stadsmuren en Helpoort uit begin dertiende eeuw geven de wijk extra charme.

Vlaai met uitzicht op Stadspark

Ook hier – net als in de rest van Maastricht – aan leuke cafés en restaurants geen gebrek. Het voordeel van een stad vol bourgondiërs. Een fijne plek om neer te strijken is Brasserie Tapijn, gevestigd in een oude kazerne.

Op het terras zitten zowel studenten, gezinnen en bejaarden te genieten van uitzicht op het Stadspark. Al dan niet met een punt vlaai van prijswinnende Bakkerij Hermans

Het karakteristieke gebouw waar de brasserie in gevestigd is, moet overigens ooit wel tegen de vlakte om plaats te maken voor de universiteitsbibliotheek. Maar tot november 2022 kan Tapijn een hotspot voor jong en oud blijven.

Op een steenworp afstand van de stad ligt de Sint Pietersberg en vlak daarachter de ENCI-groeve, waar tot 2018 mergel werd gewonnen en waar je een indrukwekkend uitzicht hebt.

Fietsen door het Jekerdal

Wie een fiets huurt zal zich verbazen over hoe snel je vanuit de stad ineens door een groene vallei peddelt. Vanuit het centrum ben je in tien minuten in het Jekerdal, waar het riviertje vrolijk verder kabbelt. Fietsend over de Cannerweg kom je langs de wijngaarden van de Apostelhoeve.

Even verderop ligt terrassenkasteel Château Neercanne, waar het gelijknamige restaurant in gevestigd is. De baroktuinen doen dienst als terras.

Met een georganiseerde fietstour zie je dit alles én meer, want de gids laat ook nog even dat andere bekende kasteel zien: het huis van André Rieu.

Slapen in een gotische kerk of voormalige bioscoop

 Het vijftiende eeuwse Kruisherenklooster met bijbehorende gotische kerk stond jarenlang leeg tot het werd omgetoverd tot het Kruisherenhotel, een vijf-sterren designhotel met indrukwekkende entree.

Van 1930 tot 1994 kon je aan de Kleine Gracht naar de bioscoop. Nu is Mabi (Maastrichtse Bioscoop) een boetiekhotel, maar met de oorspronkelijke gevel. Ook kun je bij de receptie nog altijd terecht voor een bakje popcorn.

Midden in Wyck ligt The Dutch, een hip hotel met 49 kamers. De grootste daarvan heeft een ruim bad met discofunctie midden in de kamer staan: met een druk op de knop gaat de discobal boven je draaien en komen er discohits uit de speakers.

Voor dit artikel heeft onze redacteur Maastricht bezocht op uitnodiging van Bezoek Maastricht. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

 

Ga naar de bron