Chiptekort legt autofabriek VDL in Born plat: ‘Personeel krijgt week langer vakantie’
Gepubliceerd op: 21-08-2021

De fabriek in Limburg zou eigenlijk komende maandag na drie weken weer opstarten voor de assemblage van BMW’s en MINI’s. Maar dat gaat door het onderdelentekort niet lukken, bevestigt de Nederlandse autofabrikant vrijdag na berichtgeving van de Limburger.

Week extra vrij

Het gaat volgens VDL Nedcar om een ‘na-effect’ van de coronacrisis. “Hierdoor is een tekort aan kritische componenten ontstaan, waaronder halfgeleiderchips en andere elektronische onderdelen”, zegt een woordvoerder van VDL tegen RTL Z. “Dit speelt al maanden en zorgde ervoor dat we ook dit voorjaar de productie tweemaal moesten stilleggen.”

Het personeel, ruim 4000 mensen, heeft inmiddels te horen gekregen dat ze langer thuis mogen blijven. “Iedereen krijgt een week extra vrij. Het leek ons wel zo handig om deze noodgedwongen productiestop aan de jaarlijkse zomerstop te plakken.”

Chronisch chiptekort

Ook over de grens kampen zo’n beetje alle collega-autobouwers met de gevolgen van het chronische chiptekort, dat meerdere oorzaken heeft. Zo bevatten nieuwe auto’s steeds meer chips nu ze volgestopt zitten met sensoren en camera’s. Maar ook andere fabrikanten, denk aan de makers van pc’s, smartphones en spelcomputers, kopen steeds meer chips op.

Het laatste zetje voor het tekort in de auto-industrie ontstond toen de fabrikanten zelf minder chips bestelden door aanvankelijk tegenvallende autoverkopen en later het moeten stilleggen van hun autofabrieken door de coronamaatregelen.

Toen de autoverkoop vervolgens weer aantrok, waren de chips reeds opgekocht door andere sectoren. De verwachting is dat de vraag naar chips alleen maar verder zal groeien, door de opkomst van nieuwe technologieën zoals 5G-internet en kunstmatige intelligentie.

Duitsland en Japan

Vandaag werd duidelijk dat het personeel in de Volkswagen-fabriek in het Duitse Wolfsburg, waar zo’n zestigduizend mensen werken, door het tekort aan chips komende week met minder shifts gaat werken. Ook dochterbedrijf Audi verlengt de zomerstop met een week in twee van zijn fabrieken in Duitsland aangezien de levering van halfgeleiders ‘volatiel en gespannen’ blijft, meldt het bedrijf aan Bloomberg.

Hetzelfde geldt voor Toyota in Japan. In dat land zal de productie in veertien fabrieken deels stilgelegd worden vanwege de leveringsproblemen van chips en andere belangrijke componenten. Het bedrijf verwacht in september wereldwijd liefst 40 procent minder te produceren.

Ga naar de bron