‘Bijenkorf staat te koop, winkelketen wordt geveild’
Gepubliceerd op: 28-07-2021

De Bijenkorf is sinds 2011 onderdeel van de Selfridges Group, die op zijn beurt weer in handen is van Wittington Investments, de investeringsmaatschappij van de Canadese familie Weston.

Door de coronacrisis heeft de Nederlandse warenhuisketen het moeilijk. Klanten blijven weg en tijdens de lockdown moesten de deuren dicht blijven. In december werd al bekend dat Selfridges 44 miljoen extra wilde lenen, indien nodig, om Bijenkorf te steunen.

Volgens The Guardian staat het bedrijf nu in de etalage. Het bedrijf zou via een veiling, onder toezicht van de Zwitserse bank Credit Suisse, aan een selecte groep geïnteresseerden worden aangeboden. 

Een maand geleden meldde een onbekende bieder zich al bij de miljardairsfamilie Weston. In april overleed de patriarch van de familie, Galen Weston, op 80-jarige leeftijd. Nu hij er niet meer is, zou de familie meer interesse in verkoop hebben.

The Guardian zegt dat mogelijke kopers van de winkels bijvoorbeeld partijen uit Azië en het Midden-Oosten kunnen zijn. Er wordt gehoopt dat een deal voor het einde van dit jaar kan worden afgerond, hoewel de familie Weston ook kan besluiten af te zien van een verkoop, aldus de krant.

De Central Retail Group uit Thailand wordt genoemd als overnamekandidaat. Dit bedrijf heeft al luxe warenhuizen in onder meer Denemarken en Italië.  

Strategie

Een andere kandidaat is HBC, eigenaar van het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue. Ook zouden investeringsfondsen zoals de Qatar Investment Authority uit het Midden-Oosten interesse hebben. Dat kocht via de Qatar Holding ook Harrods.

De Bijenkorf heeft zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Dat waren er meer, maar die winkels zijn gesloten. Ook gooide de Bijenkorf de strategie al om. Zo werd in 2016 afscheid genomen van het populaire koopjesfestijn ‘Dolle Dwaze Dagen’. 

Bij de Bijenkorf kon niet direct iemand een reactie op de mogelijke verkoop geven.

Ga naar de bron