Bevriezing kinderbijslag gaat er niet komen
Gepubliceerd op: 13-10-2021

Kinderbijslag krijgen ouders voor kinderen tot en met 17 jaar. In totaal krijgen twee miljoen mensen elk kwartaal een bedrag. Afhankelijk van de leeftijd van een kind is dat tussen de 223,37 en 319,10 euro per kwartaal per kind.

Inflatie

Normaal gesproken wordt dat bedrag elk jaar aangepast aan de inflatie en komt er een paar euro per maand bij. Maar het kabinet wil de kinderbijslag in 2022 en 2023 niet indexeren.

In het plan staat ook dat in 2024 de kinderbijslag met 1,4 procent zal stijgen. Maar op dit moment is de inflatie al 2,7 procent.

Met het geld dat de bezuiniging oplevert – zo’n 100 miljoen euro –  wil het kabinet verbeteringen doorvoeren van de dienstverlening en de ict bij het UWV en de Sociale Verzekeringsbank. Volgens demissionair minister Wouter Koolmees zou het slechts om een paar euro per maand gaan, die ouders mislopen. Hij denkt niet dat dat een heel groot verschil voor ouders zal maken.

Opgroeien in armoede

Maar dat is onzin, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die zich verzet tegen het plan. “Meer dan een miljoen mensen in Nederland leven in armoede. Het ministerie van Sociale Zaken wil minder kinderen in armoede laten opgroeien, en dan doen ze dit. De bezuiniging gaat om 17 euro per kind per jaar. Maar bij mensen die het niet breed hebben, helpen alle kleine beetjes.”

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer steunen het plan van Koolmees. Daar hebben zij een meerderheid. Maar in de Eerste Kamer is die meerderheid er niet. De Tweede Kamer stemt dinsdag over het kabinetsplan.

Ga naar de bron