‘Activistische aandeelhouder Shell wil bedrijf opsplitsen’
Gepubliceerd op: 28-10-2021

Third Point LLC heeft dit plan in een brief aan de eigen investeerders uiteengezet, melden de zakenkranten The Wall Street Journal en Financial Times.

Een woordvoerder van Shell kon niet direct reageren op het nieuws. De persvoorlichter van Third Point reageerde niet direct inhoudelijk op een verzoek om commentaar. 

Een van de grootste investeerders

Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 500 miljoen dollar (omgerekend 430 miljoen euro) waard is, meldt de krant op basis van ingewijden. Daarmee zou het een van de grootste investeerders van Shell zijn, aldus WSJ. 

Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken.

Klem tussen winst en beperken uitstoot

Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Pensioenreus ABP, met een belang in Shell dat afgelopen zomer nog 431 miljoen euro waard was, maakte gisteren bekend dit belang binnen anderhalf jaar te verkopen. Het pensioenfonds stopt met investeren in olie-, gas- en kolenbedrijven. 

Activistische belegger

Third Point heeft belangen in tal van bedrijven zoals chipproducent Intel, entertainmentconcern Walt Disney, techbedrijven als Microsoft, Amazon, Facebook en Google-moeder Alphabet, maar ook in cosmeticabedrijf Estée Lauder en chemiebedrijf DuPont de Nemours.

Het hedgefonds omschrijft zijn strategie als ‘gedreven door gebeurtenissen’. Third Point stapt in bij bedrijven als er wat de investeerder betreft dingen niet goed gaan of er met een koerswijziging meer waarde te creëren is voor de aandeelhouders. Zo stapte het fonds in bij techbedrijf Yahoo en wist het daar het ontslag van toenmalig topman Scott Thompson voor elkaar te krijgen. Bij Sony zette Loeb in op een afsplitsing van de entertainmenttak, maar dat werd door het Japanse technologiebedrijf uiteindelijk niet gedaan.

Ga naar de bron