5 duurzame innovaties waarmee je aan de slag kunt
Gepubliceerd op: 22-07-2021

Warmtepompen, led-verlichting, isolatie en zonnepanelen. De meeste ondernemers weten dat je hiermee op een betaalbare manier energie kunt besparen of opwekken. En dankzij alle technologische ontwikkelingen kun je ze steeds sneller terugverdienen. Daarom zetten meer en meer ondernemers de stap om te investeren in deze technieken.

Maar waar deze technieken breed bekend zijn, werken diverse bedrijven hard aan nieuwe duurzame innovaties. We zetten er vijf voor je op een rij inclusief tips over hoe en wanneer je ze in je bedrijf kunt toepassen.

Groene, frisse daken

Het bekleden van daken met sedumplanten houdt de bebouwing fris en groen. De begroeiing neemt water op en geeft deze na een bui geleidelijk weer af. Groendaken zijn met name effectief op grote oppervlakten, zoals bedrijfsgebouwen en kantoren. Naast de opvang van water (en de ontlasting van rioleringen) zijn groene daken ook effectief tegen fijnstof, en dragen ze bij aan een prettiger binnenklimaat. Een groen dak wordt hartje zomer minder warm dan een zwart bitumen dak dat ligt te bakken in de zon. En extra pluspunt: binnen kannen het in de kosten voor klimaatbeheersing flink schelen.

Beschikbaar? Nu!

Zonnepanelen met batterij

Knelpunt in de energietransitie blijft de vraag hoe we natuurlijk opgewekte energie beschikbaar maken als het windstil is en de zon niet schijnt. Een nieuwe generatie lichtgewicht zonnepanelen lost dit op met een batterij. Momenteel investeren de grootste bedrijven van de wereld massaal in nieuwe batterijtechniek. Het doel is steeds goedkopere batterijen te maken die snel, vaak en veel kunnen laden. De nieuwe zonnepanelen-met-batterij kunnen op daken van bedrijven worden gemonteerd zonder ze te verzwaren. Deze innovatie is op dit moment nog in ontwikkeling. De kans dat de combinatie binnenkort op de markt komt is groot.

Beschikbaar? Binnenkort!

De auto als opslag

De gemiddelde auto staat 95 procent (!) van de tijd stil. Dat percentage zal voor zakelijke rijders wat lager zijn. Feit blijft dat het groeiend aantal elektrische bedrijfswagens op de parkeerplaats prima gebruikt kan worden voor de opslag van zon- en windenergie. Deze vehicle-to-grid technologie draait op dit moment als pilot in de Utrechtse wijk Lombok. Nederland heeft hierin de primeur. Momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van een netwerk van 20.000 bi-directionele laadpalen die zowel kunnen laden als ontladen. Dit netwerk moet op het niveau van stadsregio’s samen gaan werken om vraag en aanbod van stroom soepel op te vangen.

Beschikbaar? Nu, al in Utrecht, snel in de rest van Nederland.

Zonnepanelen als gevelbekleding

De nieuwste lijn zonnepanelen wordt niet op daken maar aan gevels gemonteerd. De panelen zijn voorzien van een speciale coating die vuil afstoot en tegelijk kleur geeft aan de bebouwing. Door de inzet van deze nieuwe zonnepanelen als gevelbekleding komt er veel oppervlak extra beschikbaar. Daarmee kunnen gebouwen niet alleen meer energie gaan produceren, maar krijgt de bebouwde omgeving ook een andere uitstraling. Met name bedrijfsgebouwen die over forse gevels beschikken, zijn hiervoor geschikt. De verwachting is dat deze BIPV-technologie (Building-Integrated PhotoVoltaics) veel gewone gevelmaterialen zal gaan vervangen. In Maastricht zijn de eerste gevelpanelen te bewonderen bij het project De Groene Loper.

Beschikbaar? De pilotlijn is tegen gereduceerd tarief beschikbaar voor het mkb.

Energiezuinige airco’s

Airco’s gebruiken veel energie. Er wordt dan ook hard gezocht naar manieren om ze zuiniger te maken. Een nieuwe oplossing is zogenaamde adiabatische technologie. Dit is een techniek waarbij lucht wordt gekoeld door het verdampen van water. De energie die nodig is voor dat verdampen, wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Op dit moment is de techniek veelgebruikt bij grote datacenters, maar ook andere bedrijven beginnen de vinding te omarmen. Om een en ander mogelijk te maken, zijn wel grotere luchtkanalen nodig. Met name bij nieuwbouw is het aan te raden de toepassing vanaf het begin van het ontwerp mee te nemen.

Beschikbaar? Ja, nu al op de markt.

Duren sommige innovaties je nog te lang? Ontdek hoe je met je bedrijf vandaag nog kunt beginnen met besparen. Met deze stap-voor-stap bespaargids check je waar je begint, wat je kunt doen en hoe je je businesscase rond maakt. 

 

 

Ga naar de bron